Međunarodno takmičenje i prvenstvo Bosne i Hercegovine: Drvar Open - Desant na Drvar 2022

Drvar (Bosna i Hercegovina) je i ove godine, od 21. do 28. avgusta, bio domaćin paraglajding takmičenja Desant na Drvar 2022, koje je ovaj put, zahvaljujući besprekornoj prošlogodišnjoj organizaciji i vrhunskom letenju, dobilo daleko veći značaj. Naime, ovo takmičenje je postalo testno takmičenje za Paraglajding svjetski kup (Paragliding World Cup), koje je kao takvo upisano u kalendar Svjetskog vazduhoplovnog saveza (FAI) i kategorisano CAT2 kategorijom.

Ove godine glavni organizatori takmičenja, Paraglajding klub Drvar i Vazduhoplovni savez Srbije, su uz pomoć Vazduhoplovnog saveza Bosne i Hercegovine i Komisije za parglajding Bosne i Hercegovine, aktivno i predano radili na pripremama kako bi sve prošlo u najboljem redu. Organizacija trka u paraglajdingu spada u najkomplikovanije, te je bilo potrebno uložiti izuzetne stručne napore i tehničke resurse kako bi se ovogodišnje drvarsko takmičenje moglo uspješno održati u zahtjevnim meteorološkim uslovima i u jedinom slobodnom terminu zauzetog kalendara FAI. Stoga je u toku takmičenja korišćena najsavremenija satelitska oprema za praćenje pilota, a trke su mogle biti praćene uživo. Takođe, na ovogodišnjem Desantu testiran je novi sistem bodovanja – Real Leading Points.

Osim toga, u sklopu ovogodišnjeg Desanta održano je i državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u paraglajdingu (XC) 2022, tj. u disciplini prelet. Prvo mjesto – ekipno osvojio je Klub slobodnog letenja Cross Country iz Banje Luke, koji je unazad nekoliko godina razvio školski centar i posvećeno stvara nove generacije pilota. Upravo iz toga razloga su instruktori i članovi ovoga kluba posebno ponosni što je, pored ekipnog, ovogodišnji najbolji rezultat među pilotima – pojedinačno pripao Saši Saviću, članu KSL Cross Country iz Banje Luke.

Svi piloti, gosti takmičenja i brojni entuzijasti su imali priliku upoznati dobre domaćine iz Drvara i okoline, te prelijepe predjele šumovitih planina Osječnice i Klekovače, kao i vrtače oko Glamoča i kamenito tlo oko Livna.

Desant na Drvar bi naredne, 2023. godine, mogao postati domaćin za 125 najboljih svjetskih pilota.